Vlada odustala od povećanja trošarina na motorna goriva

Bez autora
Jul 23 2012

Hrvatska Vlada ipak je odustala od najavljenog povećanja trošarina na motorna goriva. Na telefonskoj sjednici danas ujutro donesena je odluka da trošarine iznose 2950 kuna za tisuću litara benzina, odnosno 2050 kuna za tisuću litara dizela. Na taj način Vlada je praktički samo poništila svoju odluku donesenu prije manje od tri tjedna po kojoj su trošarine trebale porasti za 15 lipa po litri. Ta odluka tada je izazvala velike kontroverze u javnosti. U Vladi su tvrdili kako potrošači to poskupljenje neće ni osjetiti zbog pada očekivanog cijene nafte. U toj se raspravi isticao ministar financija Slavko Linić koji je proricao da će u sljedećem proračunskom razdoblju benzin pojeftiniti za 30-tak lipa po litri, pa da će poskupljenje trošarina na taj način biti amortizirano. Stručnjaci su pak upozoravali se radi o "gatanju" bez osnova te kako je na današnjem volatilnom međunarodnom tržištu nafte svaka dugoročna prognoza kretanja cijene ustvari čista spekulacija.

Vlada odustala od povećanja trošarina na motorna gorivaHrvatska Vlada ipak je odustala od najavljenog povećanja trošarina na motorna goriva.

Na telefonskoj sjednici danas ujutro donesena je odluka da trošarine iznose 2950 kuna za tisuću litara benzina, odnosno 2050 kuna za tisuću litara dizela.

Loša Linićeva prognoza

Na taj način Vlada je praktički samo poništila svoju odluku donesenu prije manje od tri tjedna po kojoj su trošarine trebale porasti za 15 lipa po litri. Ta odluka tada je izazvala velike kontroverze u javnosti. U Vladi su tvrdili kako potrošači to poskupljenje neće ni osjetiti zbog pada očekivanog cijene nafte. U toj se raspravi isticao ministar financija Slavko Linić koji je proricao da će u sljedećem proračunskom razdoblju benzin pojeftiniti za 30-tak lipa po litri, pa da će poskupljenje trošarina na taj način biti amortizirano. Stručnjaci su pak upozoravali se radi o ‘gatanju’ bez osnova te kako je na današnjem volatilnom međunarodnom tržištu nafte svaka dugoročna prognoza kretanja cijene ustvari čista spekulacija.

Temeljni motiv Vlade vjerojatno je bila želja da iskoristi ljetnu turističku sezonu i veću potrošnju derivata na domaćem tržištu za punjenje proračunskih rupa, no ta akrobacija obila im se u glavu. Tek par dana nakon što je odluka o povećanju trošarina donesena, umjesto da pojeftine, goriva su poskupjela, pa je Vlada izbjegavajući javnu blamažu hitno odgodila poskupljenja na dva tjedna. Jučer, kada je postalo jasno da će cijena opet porasti, odlučeno je da se sve poništi.

U tri tjedna tri odluke

Bilanca je jasna. U tri tjedna Vlada je donijela donijela odluku o povećanju trošarina, zatim odluku o odgodi njezine primjene, a na kraju odluku kojom je prva odluka o poskupljenju ukinuta. S obzirom na takvu efikasnost pri donošenju odluka, nije isključeno da već sljedećeg tjedna trošarine opet budu povećane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik